
Türk Dil Kurumu ve Université de Rouen Normandie iş birliğiyle düzenlenen “I. Uluslararası Avrupa ve Akdeniz Havzası’nda Türkolojinin Dünü ve Bugünü Çalıştayı” 15 Aralık 2022 tarihinde Fransa’nın Rouen şehrinde yapıldı.
Çalıştayın açış törenine, Başkanımız Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in yanı sıra T.C. Paris Büyükelçisi Sayın Ali ONANER, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin MACİT, Paris Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Suna TİMUR AĞILDERE ve Université de Rouen Rektör Vekili Prof. Dr. Eric DARGENT ile Türkoloji sahasının önemli temsilcileri katıldı.
Törenin öncesinde Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Türkiye Yazma Eserler Kurumunun iş birliği ile hazırlanan serginin açılışı yapıldı. Serginin açılış kurdelesi Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ile T.C. Paris Büyükelçisi Sayın Ali ONANER, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin MACİT ve Université de Rouen Rektör Vekili Prof. Dr. Eric DARGENT tarafından kesildi. Sergide, Osmanlı arşivinden dil ve alfabe örnekleri ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yazma eserlerinden seçkiler sunuldu.
Çalıştayın açış konuşmalarını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ile T.C. Paris Büyükelçisi Sayın Ali ONANER ve Université de Rouen Rektör Vekili Prof. Dr. Eric DARGENT gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN konuşmasında, Türkoloji tarihinden söz ettikten sonra Türk Dil Kurumunun alandaki çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kurumun Türklük bilimi araştırmalarını her zaman desteklediğini ifade eden GÜLSEVİN, böyle etkinliklerin ülkeler arası ilişkilere büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Üç oturum hâlinde yapılan çalıştayın ilk oturumunu Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin MACİT yönetti. Oturumda; Prof. Dr. İsmet ÇETİN, Prof. Dr. Kâmil İŞERİ, Prof. Dr. Musa ÇİFCİ, Prof. Dr. Nebi ÖZDEMİR ve Doç. Dr. Özgür AY bildirileriyle “Türkiye’deki Türkoloji Çalışmaları”nı ele aldı. Bildirilerde; Türkiye sahasındaki folklor çalışmaları, dil bilimine dayalı araştırmalar ve dillerin birbiriyle olan ilişkileri, dijital ortamlarda Türkçenin kullanımı, Türkoloji disiplininin bağlamlar arası etkileşimi ve Türkiye Türkçesi Ağız Atlası Projesi üzerinde duruldu.
Çalıştayın ikinci oturumunda “Avrupa’daki Türkoloji Çalışmaları” konuşuldu. Prof. Dr. Erdoğan UYGUR, Prof. Dr. İbrahim ŞAHİN, Prof. Dr. Lindita XHANARİ, Prof. Dr. Mehmet Ali AKINCI, Prof. Dr. Mustafa ÖNER, Prof. Dr. Suna TİMUR AĞILDERE, Doç. Dr. Hülya SÖNMEZ, Dr. Harun BEKİR ve Dr. Öğr. Üyesi Bahadır GÜLDEN tarafından sunulan bildirilerle Avrupa’daki Türklük bilimi çalışmaları değerlendirildi. Oturum, Prof. Dr. Lindita XHANARİ ve Prof. Dr. Mehmet Ali AKINCI tarafından yönetildi. Fransız Türkolojisi ve Fransızca-Türkçe dil ilişkilerinin detaylı olarak incelendiği oturumda ayrıca, Balkan dillerindeki Türkçe alıntılar ve Bulgaristan’daki Türkoloji çalışmaları hakkındaki bildiriler de yer aldı.
Üçüncü bölümde ise “Akdeniz Havzası’ndaki Türkoloji Çalışmaları” görüşüldü. Prof. Dr. Suna Timur AĞILDERE’nin başkanlığındaki oturumda; Prof. Dr. Foued LAROUSSI, Prof. Dr. Lazhar JOUILI, Prof. Dr. Mohamed JOUILI ve Prof. Dr. Zeki KAYMAZ’ın dinleyicilere aktardığı bildirilerle Türkolojinin Akdeniz Havzası’ndaki durumu ele alındı. Katılımcılar; Tunus Cerbe Adası’ndaki Türk kültürel mirası, Tunus Arapçasına Türk konuşma dilinin etkisi, Kuzey Afrika’da Türkçenin etkileri ile Türkolog olarak Hayrettin Paşa konusunda bilgiler sundu.
Çalıştay, Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN yönetiminde yapılan Değerlendirme Oturumu ve katılım belgelerinin takdimi ile sona erdi.