
I. Uluslararası Avrupa ve Akdeniz Havzası’nda Türkolojinin Dünü ve Bugünü Çalıştayı vesilesiyle Fransa’da bulunan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, 13 Aralık 2022 tarihinde, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin MACİT, Paris Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Suna TİMUR AĞILDERE ve Türk Dil Kurumu Bilimsel Çalışmalar Müdür V. Dr. Hacı Emre PEKYÜREK ile birlikte Fransa Millî Kütüphanesini (BnF) ziyaret etti.
Prof. Dr. GÜLSEVİN ve beraberindeki heyet; BnF Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Ophélie RAMONATXO, Uluslararası İlişkiler Departmanının Orta Doğu İlişkileri Başkan Yardımcısı Zakaria HAFFA ve Şark El Yazmaları Dairesinden Halid CHAKOR-ALAMİ ile görüştü.
Başkanımız, Fransa Millî Kütüphanesinin yetkililerine Türk Dil Kurumunun görevleri ve çalışma alanları hakkında bilgiler verdi. Türk Dil Kurumunun yürüttüğü bilimsel çalışmaları, geniş bir yelpazede sunduğu yayınları ve zengin ihtisas kütüphanesiyle Türkiye’nin en köklü kültür kurumlarından olduğunu belirtti; Türk Dil Kurumunun tarihî Türk dilleri ile yaşayan Türk dilleri çerçevesinde araştırmalarını sürdürdüğünü aktardı.
Prof. Dr. GÜLSEVİN, yedinci asırda Orta Asya’da bulunan Türk yazıtları ile başlayan Türk dili tarihinin Avrasya’dan Avrupa’ya bir ırmak gibi dolaşarak dil ilişkileri içerisinde bulunduğunu; geçtiği coğrafyanın dilinden ve kültüründen beslenerek bütün kültürleri de bu yolla beslediğini kaydetti. Türkçenin Batı dilleri içerisinde en çok Fransızca ile etkileşimde olduğunun da altını çizdi.
Türk Dil Kurumunun Türk dili ile ilgili dünyanın herhangi bir yerinde yapılan her türlü çalışmaya iş birliği çerçevesinde destek verdiğini dile getiren GÜLSEVİN, bu bağlamda Fransa ile de iş birliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını aktardı.
Başkanımız ayrıca, Türk Dil Kurumunun yazma eser koleksiyonu üzerinde de durdu. Bu eserlerin erişime açık olduğunun altını çizdi ve Fransa’daki Türk yazma eserlerin taranıp erişime açılması için ortak çalışmalar yapılabileceğini sözlerine ekledi.