• Başlangıç
  • Dîvânu Lugâti’t-Türk Veri Tabanı
  • Nutuk Veri Tabanı
  • Süreli Yayınlar Veri Tabanı

Logo

Gezinme
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Görev ve Hedef
    • Tarihçe
    • Başkanlar
    • Yönetim
    • Teşkilat Şeması
    • Bilgi Edinme Hakkı
    • Raporlar
    • Mevzuat
    • Kamu Hizmetleri Standartları Tablosu
    • İletişim
  • Yayınlar
    • Türk Dili Dergisi
    • Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi
    • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten
    • Süreli Yayınlar Veri Tabanı
    • Makale ve Kitap Gönder
    • Yeni Yayınlar
    • Satıştaki Yayınlar
    • E-kitaplar
    • Dijital Yayın Platformu
    • Basım Kuralları
    • Genel Dağıtımcılarımız
  • Bütünleşik Bilgi Sistemi
    • Etkinlik ve Destek Sistemi (EDSİS)
    • Bilimsel Proje Sistemi (PROSİS)
    • Yayın Takip Sistemi (YAYSİS)
    • Türk Dil Kurumu E-posta
    • Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS)
  • Kütüphane
    • Kütüphane Hakkında
    • AYK Toplu Katalog
    • Katalog Taraması
    • El Yazmaları ve Nadir Eserler
  • Sözlükler
  • Atatürk Köşesi
    • Nutuk Veri Tabanı
    • Fotoğraflar
    • Afet İnan’dan Atatürk’le İlgili Anılar
    • Atatürk’ün Vasiyeti
    • Çeşitli Yazılar
    • TDK Yayınlarında Atatürk
    • Türk Dili dergisinde Atatürk
    • Mustafa Kemal Atatürk Veri Tabanı(ATAM)

“Türkçenin Yazım Sorunları Çalışma Toplantısı” başladı.

Haber Belgeliği

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AYK) ile Türk Dil Kurumu (TDK) öncülüğünde ilan edilen 2017 Türk Dili Yılı kapsamında düzenlenen “Türkçenin Yazım Sorunları Çalışma Toplantısı” İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde başladı.

TDK ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen toplantının açış konuşmalarını AYK Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Hayati DEVELİ yaptı.

            AYK Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS, 2017 Türk Dili Yılı ile dilimizin karşı karşıya kaldığı bazı meselelere çözüm yolları bulmak için çalışmalar yapıldığını, üzerinde durulması gereken konulardan birinin de yazım olduğunu dile getirdi. Yazım kurallarının kolay ve anlaşılır olması gerektiğini belirten ÖRS, bu kuralların sık sık değişmesinin imlayı içinden çıkılamaz bir karmaşaya sürüklediğini belirtti. Bir zamanlar bitişik yazılan kelimelerin sonraları ayrı yazılması gibi durumların büyük bir mesele olduğunu ve kendisinin de sık sık Yazım Kılavuzu’na başvurduğunu söyleyen ÖRS, yazım kurallarının masabaşında yapılan çalışmalar yerine halkın eğilimlerine göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. ÖRS konuşmasında imla konusunun yanı sıra sözlükçülük ve yabancı kelimelere karşılık bulunması gibi konulara da değinerek türetilmiş bazı kelimeleri de madde başı göstermek yoluyla gereksiz yere sözlüklerin hacmini büyütmenin ve yerleşmiş kelimelere karşılık aramanın yanlışlığının altını çizdi.

           TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, yazım konusunun TDK’nin üzerinde en çok mesai harcadığı alanlardan biri olduğunu ve böyle bir toplantının karşılaşılan bazı meseleleri halletmede büyük fayda sağlayacağını belirtti. Kuruma halktan imlayla ilgili çok fazla soru geldiğini dile getiren KAÇALİN, Yazım Kılavuzu’ndaki bilgilerin halkımızca bilinip kullanılması için konunun uzmanlar seviyesinde tartışılmasının gerekliliğine değindi. İşaret dilinin imla kurallarının da belirlenmesi gerektiğinin altını çizen KAÇALİN, işaret dili üzerine yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilere Kurumun burs verdiğini ve bu alandaki çalışmaları desteklediğini sözlerine ekledi.

           İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati DEVELİ, konuşmasında 2017’nin Türk Dili Yılı ilan edilmesiyle pek çok kurumun Türk diliyle ilgili çok sayıda faaliyet düzenlediğini, kendilerinin de bu çerçevede Türkçenin yazım meselelerini ele almak istediklerini söyledi. DEVELİ, yazım konusunu seçmelerinin sebebini ise “Türkçenin bir derdi varsa bu da yazım meselesidir.” sözleriyle açıkladı.

Toplantıda “uzun ünlülerin yazımı”, “alıntı sözcüklerin yazımı”, “yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazım meseleleri”, “öğretmen yetiştirme programlarında yazım ve noktalama kurallarının öğretimi”, “noktalama meseleleri”, “sosyal ağların yazıma etkisi”, “sözlüklerde yazım meseleleri”, “birleşik kelimelerin yazımı ile ilgili meseleler”, “ders kitaplarındaki yazım meseleleri” gibi konular 5 oturumda 20 bildiriyle sunulacak. Toplantı 20 Aralık’ta sona eriyor.

Paylaş:
  • tweet

Haber Belgeliği

  • “Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Sempozyumu” Başladı.

       Uluslararası Balkan Üniversitesi…

    Tarih: 10 Nisan 2021

  • Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, “Dünya Dili Türkçe” Başlıklı Bir Konferans Verdi.

       T.C. Bakü Büyükelçiliği…

    Tarih: 9 Nisan 2021

Duyuru Belgeliği

  • Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Özel Sayı Duyurusu

        Değerli okurlarımız,  …

    Tarih: 2 Nisan 2021

  • Post thumbnail

    Salgın Terimleri ve Türkçe Bilgi Şöleni

         Türk Dil Kurumu…

    Tarih: 31 Mart 2021

Bağlantılar

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu

Türk Tarih Kurumu

Atatürk Kültür Merkezi

Atatürk Araştırma Merkezi

Bilgi Edinme Başvurusu İçin

Diğer Bağlantılar

Sayfalarda Ara

Türk Dili Yılı

gorsel_-1
gorsel_-2
gorsel_-3
gorsel_-4
gorsel_-5
gorsel_-6
gorsel_-8
gorsel_-9
Atatürk Bulvarı No.: 217 06680 Kavaklıdere/ANKARA Telefon: +90 (312) 457 52 00 – Belgegeçer: +90 (312) 468 07 83